Обгрунтування заходів з удосконалення системи планування розвитку підприємства
19

про те, що метою цієї функції в системі контролінгу є координація окремих виробничих планів по відношенню до загального плану в рамках як короткострокового, так і довгострокового планування, складання бюджету та розробка планової та цільової інформації [5,с.280].

Планування нічого не варто, якщо відсутні контроль за його виконанням. Воно втрачає зміст, якщо план не виконується. Цінність планування в більшій мірі залежить від можливостей здійснення плану, але можливість здійснення визначається цілями і діями людини. Така теорія планування активна, а не статична. Планування є ділом дії в теперішньому, щоб приготуватися до майбутнього, але не завжди ясно, що теперішнє визначає майбутнє – може бути, наші уявлення про майбутнє визначають те, що ми робимо для нього. Або не завжди ясно, планування визначає здійснення або здійснення визначає планування.

Таким чином, важливість здійснення запланованої діяльності також важливо як і саме планування, і, відповідно контроль за виконанням є важливою частиною планування. Існують три найбільш важливих способи, як уникнути зриву плану: краще планувати, уділяти більше уваги переговорам і раціонально використовувати стимули. Зрив плану можна визначити як зупинення корисних заходів або здійснення безкорисних дій.

Існує шість основних видів зриву плану:

- Провал із-за безкінечних модифікацій. Оригінальні ідеї або концепції плану модифікуються або змінюються, щоб задовольнити інтереси. Кінцевий продукт має мало спільного з початковим наміром і, що біль важливо, не може задовольнити потреби а