Обгрунтування заходів з удосконалення системи планування розвитку підприємства
53

[63,c.103].

Термін planning в західних джерелах використовується як узагальнююче поняття, але найчастіше відноситься до довгострокових прогнозів. Іноді використовується термін programming (складання програми дій), він, як, правило, відноситься до розробки окремих проектів або процесів.

На думку американських авторів, довгостроковий фінансовий план слід починати з формулювання мети діяльності корпорації, яка визначає загальну задачу і призначення даної фірми.

Враховуючи зазначене, для подальшого вдосконалення систем управлінського обліку на вітчизняних підприємствах, орієнтованих на міжнародний ринок, доцільно розглянути досвід бюджетного планування та управління на промислових підприємствах провідних країн світу. З метою представленого дослідження особливу увагу приділимо системам управлінського обліку і планування, побудованим за вимогами британо-американо-голландської і континентальної моделей, тому що підприємства, що діють на їх основі - покликані економічні лідери в світовому господарстві.

 

Висновки до розділу 1

 

 

Планування – це процес перетворення цілей підприємства в прогнози та плани, процес визначення пріоритетів, засобів та методів їх досягнення. Результатом планування є прийняття органом управління рішення про те, що, де і яким чином потрібно зробити. Способи і методи обґрунтування планових рішень є ланкою, що поєднує теперішнє з майбутнім. Вони в деякій мірі визначають науково-технічний рівень планування та якість планів.