Обгрунтування заходів з удосконалення системи планування розвитку підприємства
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми. Ефективне становлення ринкових відносин в Україні багато в чому визначається формуванням ефективної планової системи та реалізацією раціональної виробничої стратегії. Саме планова діяльність забезпечує зв'язаність, інтеграцію економічних процесів в організації. Тому найважливішим резервом підвищення ефективності всього виробництва є підвищення якості планових рішень в економічній політиці підприємства.

Планова діяльність в умовах ринкової економіки значно складніше, ніж в умовах цент­ральної командно-адміністративної системи. Це пов'язано з розширенням прав відповідальності та з необхідністю більш гнучкого пристосування до змін у зовнішньому середовищі. Всі різно­манітні проблеми, які виникають перед органі­зацією, неможливо вирішити без раціональної системи планування.

Планування є важливою частиною господарської практики. Багаторічний досвід закордонних та українських підприємств довів, що недооцінка планування в умовах ринку, зведення його використання до мінімуму частіше за все приводить до значних економічний втрат.

В умовах ринкової економіки планування стає важливим елементом господарського механізму та системи управління, оскільки без глибоких розрахунків, без обґрунтування і передбачення різного роду змін у майбутньому, вижити в конкурентній боротьбі дуже важливо. Успішно працюючі підприємства здійснюють не тільки довгострокове планування, але і детальну розробку оперативних поточних планів по кожному структурному підрозділу, кожному робочому місці. Календарні плани (декадні, місячні, квартальні, піврічні) конкретизують цілі і завдання підприємства, включають відомості про: обсяги та структуру замовлень, забезпеченість виробничої програми відповідними ресурсами та використання виробничих ресурсів з врахуванням терміну виконання кожного завдання. В них передбачається послідовність витрат на реконструкцію потужностей, заміну обладнання, оновлення продукції, навчання працівників тощо.