Обгрунтування заходів з удосконалення системи планування розвитку підприємства
21

Прогресивне планування (спосіб «знизу-вгору») передбачає, що процес планування здійснюється від нижчих рівнів підприємства до вищих.

Ретроградний метод («зверху-донизу») передбачає, що процес планування здійснюється шляхом деталізації його показників зверху донизу за ієрархією. При цьому структурні підрозділи повинні перетворювати власні плани, що надходять до них, у плани своїх структурних складових.

Круговий метод («Зустрічне планування») являє собою синтез вищерозглянутих методів. Круговий метод передбачає розробку планів у два етапи. Н першому етапі («Зверху-вниз») виробляється поточне планування за основними цілями. На другому етапі («знизу-вгору») розробляється кінцевий план на основі деталізованих планів. При цьому, в плани включаються найбільш позитивні рішення [34,c.223].

Процес планування як раціональна діяльність людей має свою технологію, яка є послідовністю робіт, що виконуються при складанні планів. Він складається із наступних етапів.

1.Визначення цілей планування. Вони є вирішальним фактором при виборі форми і методів планування.

2.Аналіз проблеми. На цьому етапі визначається вихідна ситуація на момент складання плану і формується кінцева ситуація.

3.Пошук альтернативи. На цьому етапі серед можливих шляхів вирішення проблемної ситуації вибирається найкращий, та розробляються необхідні дії.

4.Прогнозування. На цьому етапі формується уява про розвиток ситуації, яка планується.

5.Оцінка. На цьому етапі проводяться оптимальні розрахунки для вибору найкращої альтернативи.

6.Прийняття планового рішення. Вибирається і оформляється єдине планове рішення.

Допоміжними засобами, що забезпечують процес планування, є засоби, які дозволяють автоматизувати технологічний процес розробки планових рішень. Сюди входить технічне, інформаційне, програмне, організаційне і лінгвістичне забезпечення. Комплексне