Обгрунтування заходів з удосконалення системи планування розвитку підприємства
85

Майже всі показники в ліквідності та платоспроможності знаходиться на рівні нормативних значень, автономія комбінату в межах норми і може забезпечити господарську діяльність. Комбінато має власні обігові кошти. Якщо проаналізувати валовий прибуток, прибуток від операційної діяльності та чистий прибуток (збиток) то можна сказати, що через більшої виручки від реалізації за 2010 р. і відповідно більшої її собівартості валовий дохід за три роки зменшується, а операційні витрати у 2011 р. відносно 2010 р. по деяким статтям збільшились, а у 2011 році відносно 2009 р. зменшились операційні витрати, а виручка від реалізації стала більшою.

На ВАТ "Поліський молочноконсервний комбінат " сформована система оперативного планування. Оперативне планування є, з одного боку, завершальною ланкою в системі планування діяльності комбінату, а з другого — виступає як засіб виконання довго, середньо - та короткострокових планів. Вимоги до оперативного планування в динамічних умовах ринкового середовища суттєвим чином зростають.

Вибір застосування кожної системи оперативно-виробничого планування визначають типом виробництва, складом і особливостями продукції тощо. При цьому перевага віддається тій системі, яка дозволяє найбільш ефективно вирішувати завдання оперативного планування.

На ВАТ "Поліський молочноконсервний комбінат " використовується система оперативного планування на замовлення.

На кожному етапі планування виробнича програма комбінату по­винна бути деталізована у часі та доведена до конкретних виробничих підрозділів. Успішне вирішення цього завдання вклю­чає широке використання економіко-математичних методів, засобів обчислювальної техніки та способів обробки даних, що реалізуються в рамках системи оперативно-календарного планування виробництва. Але нажаль на ВАТ "Поліський молочноконсервний комбінат» ці методи планування не використовуються.