Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
15

РОЗДІЛ ІІ. Планування видатків та фінансування закладів охорони здоров’я

 

2.1. Складання, розгляд та затвердження кошторису медичного закладу

 

 

 

  Відомо, що основним плановим документом, який визначає загальний об’єм коштів на утримання бюджетних установ та їх цільове використання – є кошторис затрат.

Видатки бюджетних установ  по кошторису визначаються у відповідності з планом економічного і соціального розвитку тієї чи іншої адміністративно-територіальної одиниці на поточні утримання бюджетних установ, інвентаря та на капітальний ремонт.

Кошториси медичних закладів складаються по встановлених Міністерством фінансів України типових формах з обов’язковим заповненням всіх передбачених реквізитів .

Всі видатки по кошторису обчислюються на підставі виробничих показників і контингентів, які встановлюються для медичних установ, у відповідності з типовими штатами і штатними нормативами та затвердженими на основі їх або в порядку штатними розписами, а також з дотриманням діючих норм видатків по окремих видах затрат.

Обчислення видатків  у кошторисах проводяться на весь рік, якщо установа існувала до початку року на який плануються видатки, або на решту періоду року, з часу організації установи. В останньому випадку кошторис для такої установи складається головним розпорядником кредитів у загальному порядку.

Видатки, які включаються в кошторис, повинні бути обґрунтовані

відповідними розрахунками, наведеними в кошторисі по кожній статті. З врахуванням показників народно-господарського плану і бюджету, необхідності забезпечення суворого режиму економії та ефективного витрачання матеріальних і грошових ресурсів.