Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
33

Розділ ІІІ. Засади фінансування  медичних закладів в умовах страхової медицини

 

3.1. Історія виникнення та функціонування системи медичного страхування в Україні

 

 

 

 

У 1870 році і за 42 роки до прийняття закону про страхування, була вперше в Україні створена лікарняна каса на першому промисловому підприємстві – адміралтейському  заводі  “Россуд” у Миколаєві. Саме тут на асигнування першого лікарняного збору коштів підприємці уклали першу в Україні угоду для надання медичної допомоги з миколаївським  військово-морським шпиталем. Згідно з угодою про медичне забезпечення робітникам заводу “Россуд” подавалася лікарська медична допомога при нещасних випадках, а відшкодування витрат  здійснювалося через лікарняну касу за рахунок підприємства. Таким чином, лікарняну касу в Миколаєві можна вважати однією з перших організаційних форм первинної ланки подання медичної допомоги на страхових засадах як в Україні, так і в Російській державі.

Питання соціального страхування  і подання медичної допомоги людям, які працювали на підприємствах, були предметом неодноразових обговорень на губернських, регіональних та інших з’їздах земських і фабричних лікарів.

Прийнятий у 1912 році Державною думою закон “Про соціальне страхування на випадок хвороби” став результатом колективної боротьби робітників прогресивної громадськості, в тому числі й лікарів. Попри всі його вади цей закон уперше в Російській імперії, а отже й на території України, надає поняттю “лікарняні каси” нормативну базу і затверджує статус про їх діяльність. Відтоді лікарняні каси стали організаційними осередками подання медичної допомоги працюючому населенню за страховим принципом. Усе це поклало початок формуванню системи страхової медицини дореволюційного періоду в Україні.

Згідно з положенням про страхування, яке функціонувало в Україні, джерелами фінансування системи медичного страхування, що здійснювалося через лікарняні каси