Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
5

РОЗДІЛ І. ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УСТАНОВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

 

1.1.  Соціально-економічні аспекти охорони здоров’я

 

 

 

Охорона здоров’я представляє собою систему державних, громадських, медичних закладів, що спрямовані на попередження і лікування хвороби.

Метою системи охорони здоров’я є гармонійний розвиток людини, досягнення високого рівня працездатності і довголітньої активності громадян. Це пов’язано з тим, що трудовий і творчий потенціал людей  в значній мірі залежить від здоров’я, яке являється не тільки важливою умовою прогресу суспільства, але й виступає інтегрованим показником суспільного розвитку. Результати розвитку охорони здоров’я повинні розглядатися через показник народного добробуту і служити важливим фактором розвитку виробництва, підвищення продуктивності праці.

Охорона здоров’я народу виступає важливим напрямком діяльності держави, громадськості і всього населення. Значення здоров’я все більше враховується при обговоренні питань про національне багатство, про трудовий потенціал і трудові ресурси, продуктивність праці.

Ще в 1757 р. Ф. Кене писав, що могутність держави знаходиться в залежності від здоров’я її громадян, А. Сміт звернув увагу на те, що здоров’я тісно впливає на економіку.

На саме здоров’я здійснюють вплив цілий ряд чинників: політичні, економічні, соціальні, екологічні, психологічні. Експерти всесвітньої організації охорони здоров’я встановили, що здоров’я людини на 50 - 52 % залежить від способу життя. Негативними його факторами є шкідливі звички, неправильне харчування, несприятливі умови праці, моральні та психічні навантаження, стресові ситуації, малорухливість, тощо. Негативно позначається на формування здоров’я і несприятлива екологічна ситуація, зокрема забруднення повітря і