Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
23

2.2. Склад та структура витрат на утримання установ охорони здоров‘я

 

 

 

 

Згідно діючої нової бюджетної класифікації, видатки на утримання установ охорони здоров‘я (Розділ 8) плануються в розрізі наступних груп:

  •   Лікувально-профілактичні установи. Вони включають лікарні, диспансери, поліклініки та амбулаторії, лікарські та фельдшерські здравпункти при підприємствах,  станції швидкої та невідкладної медичної допомоги, станції переливання крові, санаторії для хворих туберкульозом, санаторії для дітей та підлітків, дитячі яслі та будинки дитини;
  •   Санітарно-профілактичні установи та заходи: санітарно-епідеміологічні станції, дезинфекційні станції, заходи по боротьбі з епідеміями, центри здоров‘я  та заходи по санітарній освіті;
  •   Інші установи та заходи охоплюють медико-соціальні експертні комісії, служби технічного нагляду за будівництвом і капітальним ремонтом, централізовані бухгалтерії та інші заходи по охороні здоров‘я.

Для більш конкретного аналізу кожної із груп закладів, розглянемо структуру видатків на утримання установ охорони здоров‘я, яка склалася у  м. Житомир.

Згідно таблиці бачимо повну характеристику структури видатків на утримання установ охорони здоров‘я в м. Житомир протягом 2003 - 2005 рр.

Вище зазначена структура видатків свідчить про те, що найбільш питому вагу в складі витрат на утримання медичних закладів в 2005 р. займали лікувально-профілактичні установи – 99,22%. Тому, якщо порівняти цей показник з відповідним у 2003 р., то ми побачимо, що він неістотно, та все ж таки зріс на 0,44%, що свідчить  про дещо більше фінансування закладів даної групи у 2005 році. Дивлячись на структуру видатків лікарень, видно, що їх питома вага  в складі лікувально-профілактичних установ на протязі 2003-2005 рр. В порівнянні з 1998 р. дещо зменшилася і складає всього 89,57%.