Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
3

ВСТУП

 

 

 

Витрати держави на розвиток медичної допомоги мають не тільки соціальне, але й економічне значення. Ефективність медичних закладів в сфері обслуговування населення полягає в тому, що оберігаючи та відновлюючи здоров’я – головної складової частини виробничих сил суспільства, вони тим самим сприяють зниженню захворюваності, збільшенню працездатного періоду працюючих, росту продуктивності праці. Все це в свою чергу сприяє зростанню національного багатства держави.

Особливо зростає економічне значення медичної допомоги в умовах дефіциту трудових ресурсів, коли повне вибуття працівників із-за хвороби або короткочасне в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю вкрай негативно позначається на виконанні виробничих програм підприємств.

Зниження рівня захворюваності та інвалідності сприяє з одного боку, збільшенню числа працівників, що приймають участь у створенні валового національного продукту, а отже, в формування національного доходу країни, з другого - зменшенню потреби в коштах на оплату тимчасової непрацездатності та пенсійне забезпечення. Таким чином розширене відтворення виробництва і розвиток медичних закладів взаємопов’язані.

Розвиток ринкових відносин, виникнення нових форм власності, зміни у призначенні та функціях держави, інтеграція України у світове товариство у значній мірі обумовлюють той інтерес, ту зацікавленість, з якою нація ставиться до удосконалення та більш глибокого вивчення економіки охорони здоров’я, закономірностей та особливостей її розвитку. Велика увага, при цьому, приділяється дослідженню фінансового забезпечення медичних закладів як основи їх розвитку і утримання. В умовах дефіциту Державного та деяких місцевих бюджетів, диспропорції у бюджеті, зубожіння основних верств населення, недостатнє фінансування медицини лише загострює існуючі соціально-економічні проблеми. В такій ситуації, розбудова більш справедливого та ефективного фінансового забезпечення медичних закладів України дозволила б забезпечити основні верстви населення безплатною, загальнодоступною і профілактично направленою медичною допомогою.