Підвищення ефективності роботи вантажної станції
21

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємств залізничного транспорту та її розкрит­тя у фінансовій звітності регламентуються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» затверджене МФ України від 31.12.99 р. №319. Відповідно до п. 6 Положення витратами звітного періоду визнається зменшення активів або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власникам), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені [6].

Ведучи облік доходів і витрат бухгалтерія підприємств залізничного транспорту спирається на Інструкцію про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. №291.Дана Інструкція встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення інформації методом подвійного запису про надходження і наявність активів, фактах фінансово-господарської діяльності, відображується інформація про доходи і витрати підприємства.

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97р. №168/97ВР встановлює об’єкти оподаткування операцій з реалізації послуг та майна підприємствами залізничного транспорту[8].

 

1.3 Теорія і практика підвищення ефективності роботи підприємств залізничного транспорту

 

 

Проблема підвищення ефективності роботи підприємств залізничного транспорту завжди посідала важливе місце серед актуальних проблем економіки. Зацікавленість нею виникає на різних рівнях управління економікою.

Темпи соціально-економічного розвитку залізничної галузі в наш час ще більш визначаються рівнем науки, темпами розробки і впровадженням новітніх технологій. Сучасний етап розвитку залізничної галузі виставляє економічну ефективність. Це найважливіший економічний показник, який характеризує рівень розвитку і раціональної організації економіки галузі на основі інтенсифікації з