Підвищення ефективності роботи вантажної станції
97

Майданчики, де проводяться вантажно-розвантажувальні роботи, мають рівне та тверде покриття, а також природне і штучне освітлення.

До робіт з вантажопідіймальними пристроями допускаються особи які пройшли медичний огляд, спеціальне навчання і одержали посвідчення.

Механізація навантажувально-розвантажувальних робіт на виробництві дозволяє полегшити роботу і умови праці, підвищити її безпеку і продуктивність. Проте працювати на автонавантажувачах дозволяється спеціально підготовленим особам.

Під час роботи ніхто не повинен знаходитися під вантажем. Забороняється працювати на автотонавантажувачі із нищим щитом панелі і з піднятою кришкою акумуляторної батареї.

Піднімати і переміщати вантажі необхідно плавно без різких рухів, подаючи сигнали і слідкувати за тим, щоб на шляху руху вантажу не було людей. Забороняється піднімати вантажі, які примерзли або ті, що з’єднані з фундаментом. Для правильної організації на експлуатації навантажувально-розвантажувальних робіт наказом начальника станції призначається відповідальний з числа інженерно-технічних працівників [41].

До підіймально-транспортних відносяться транспортувальні і вантажопідіймальні машини. На станції Львівська до вантажопідіймальних машин відносяться підіймачі (автонавантажувачі) та крани (кран-балки).

Вантажопідіймальні крани повинні бути обладнані наступними запобіжними пристроями: сигналізацією, кінцевими вимикачами для автоматичної зупинки механізмів пересування крану, ходового візка та підіймання вантажозахоплювальних органів; блокуванням для автоматичного зняття напруги з крана при виході людини на галерею, блокуванням дверей кабіни; дзвінка для сигналізації; протиугінними пристроями; анемометрами для визначення швидкості вітру при роботі на відкритому місці.

На станції Львівська розроблена Інструкція з охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт. Дія цієї інструкції поширюється на всі підрозділи станції. За даною інструкцією особи, зайняті на вантажно-розвантажувальних роботах, інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 3 місяці (повторний інструктаж).