Підвищення ефективності роботи вантажної станції
5

сучасних типів рухомого складу, прогресивної технології роботи.

При цьому важливе значення має зниження собівартості перевезень (усієї суми витрат на перевезення вантажів і пасажирів у грошовій формі). Рентабельність є одним з найважливіших узагальнюючих показників, що характеризують економічні результати роботи залізничного транспорту і його підприємств.

Метою дипломної роботи є проведення техніко-економічного аналізу структурного підрозділу станції, як визначального фактору підвищення конкурентоспроможності залізничного транспорту, розробка заходів щодо подальшого підвищення ефективності роботи.

Об’єктом дослідження даної дипломної роботи є станція Львівська Південно-Західної залізниці. Вона є відособленим структурним підрозділом державного підприємства Південно-Західної залізниці і входить до складу служби державного підприємства Південно-Західної залізниці.

В сучасних умовах становлення ринкових відносин в Україні підвищується значимість достовірної не упередженої інформації про фінансовий стан підприємства та результати його діяльності. На підставі цієї інформації можна отримати висновки, які надають можливість приймати економічно обґрунтовані рішення як кредиторам, інвесторам та іншім фізичним та юридичним особам, так і менеджерам самого підприємства.

Для прийняття оптимальних управлінських та фінансових рішень необхідно знати свої витрати і у першу чергу розбиратися в інформації про виробничі витрати. Аналіз витрат допомагає з'ясувати їхню ефективність, установити чи не будуть вони надмірними, регулювати й контролювати витрати, планувати рівень прибутку й рентабельності виробництва.

Завданням даної дипломної роботи є:

- розкрити сутність ефективності роботи станції в умовах ринкової економіки;

- охарактеризувати нормативно-законодавчу базу функціонування залізничного транспорту;