Аналіз споживних властивостей та асортименту молочнокислих товарів на матеріалах супермаркету «Сільпо»
7
  • зростання якості продукції та посилення конкуренції на ринку.

Фактори, що стримують розвиток ринку молочної продукції:

  • висока собівартість продукції через застарілі технології;
  • залишається низька якість молочної продукції, що пропонується на
  • українському ринку;
  • сезонність розвитку ринку: впродовж холодної пори року відбувається скорочення обсягів виробництва молочної сировини та зростання його вартості.

Таким чином, ми можемо зробити висновок, що молочна галузь стрімко розвивається, удосконалюється та завжди користується великим попитом.

Кисломолочні продукти - це група молочних продуктів, що, крім високої харчової цінності, мають і лікувальні властивості. Головну роль у процесі їх виробництва відіграють молочнокислі мікроорганізми, які утворюють молочну кислоту. До цих продуктів відносять, перш за все, кефір, йогурт, катик (національний татарський продукт), сметану, ряжанку та велику кількість інших.

Регулярне вживання кефіру несе організму чималу користь. Фізіологічна дія напою багато в чому визначається його «міцністю», що залежить, у свою чергу, від тривалості процесу «дозрівання» продукту. Так, слабкий (однодобовий) кефір допоможе людині, яка страждає на закрепи, а міцний (тридобовий), навпаки, заспокоїть надміру подразнений кишечник. Завдяки молочній кислоті й вуглекислоті кефір добре втамовує спрагу та збуджує апетит. Основні поживні речовини кефіру присутні в формі, яка легко засвоюється, тому особливо цінний цей продукт для дітей.

Взагалі, варто зазначити, що, стосовно сприятливого впливу на шлунково-кишковий тракт, кефір помітно перевершує інші кисломолочні продукти. Кефірні грибки являють собою симбіоз безлічі мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів і паличок, оцтовокислих і ароматоутворюючих бактерій, дріжджів тощо. Таке унікальне сполучення додає кефіру здатності відновлювати мікробіоценоз у кишечнику і перешкоджати заселенню його патогенною флорою. Чим більша міцність кефіру, тим сильніше він стимулює виділення травних соків.