Дивідендна політика підприємства і шляхи її оптимізації (на прикладі ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод)
1

РОЗДІЛ 1

 

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДИВІДЕНДНОЇ ПОЛІТИКИ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ

 

1.1. Сутність та призначення дивідендної політики акціонерного товариства

 

Розвиток акціонерної форми власності та фондового ринку в Україні потребує вдосконалення регулювання та оптимізації корпоративних відносин. Показником ефективності функціонування акціонерних товариств виступає їх дивідендна політика, що характеризує розподіл прибутку підприємства. Формування ефективної дивідендної політики акціонерного товариства передбачає встановлення розміру дивідендних виплат на рівні, що, з одного боку, задовольняє права акціонерів на частину прибутку акціонерного товариства, а з іншого – дозволяє сформувати достатній обсяг власних інвестиційних ресурсів для подальшого розвитку підприємства [36].

Період існування акціонерних товариств у нашій країні ще досить невеликий, тому складно говорити про сталу модель їх дивідендної політики. Однак за ці роки склалася цілком визначена практика, яка має характерні особливості. Впродовж 17 років інтереси акціонерних товариств в Україні регулювались Законом України «Про господарські товариства», який часто ставав об’єктом критики як міжнародних так і вітчизняних експертів через його неадаптованість до регулювання діяльності таких товариств і широкі можливості для зловживань.

Визначальним кроком на шляху до усунення наявних недоліків стало прийняття 17 вересня 2008 року Закону України «Про акціонерні товариства». Згідно нього, акціонерне товариство – це господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями [3]. Така форма