Дивідендна політика підприємства і шляхи її оптимізації (на прикладі ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод)
39

Не менш цікавий проект, який розробили спеціалісти «Техінсервісу», також пов’язаний з темою використання альтернативного палива. Тут розробляють обладнання для котелень, що працюють не на газу й не на мазуті, а на водно-вугільному паливі. Водно-вугільне паливо – технологія майбутнього, адже його використання не тільки обходиться дешевше, а й виробляється воно практично з відходів вугледобувної галузі.

Середній вік працюючих на підприємстві не перевищує 35 років. Сучасна кадрова політика на підприємстві спрямована, перш за все, на розвиток та професійне зростання своїх власних працівників.

 

 

2.2. Оцінка стану корпоративного управління ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод»

 

Для ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод» як для підприємства акціонерної форми власності особливо актуальними є питання корпоративного управління та відносин з акціонерами, оскільки забезпечення успішної діяльності корпорацій полягає у їх доступі до інвестиційних ресурсів. При цьому корпоратизовані підприємства не можуть розраховувати на довіру інвесторів та надходження зовнішнього фінансування, якщо не буде вжито заходів щодо запровадження ефективного корпоративного управління, а саме, належного захисту прав інвесторів, надійних механізмів управління та контролю, відкритості та прозорості у своїй діяльності.

У рамках корпоративного управління визначається, яким чином інвестори здійснюють контроль за діяльністю менеджерів, а також яку відповідальність несуть менеджери перед інвесторами за результати діяльності підприємства. Належна система корпоративного управління дозволяє інвесторам бути впевненими у тому, що керівництво розумно використовує їх інвестиції для фінансово-господарської діяльності і, таким чином, збільшується вартість частки участі інвесторів у капіталі.