Дивідендна політика підприємства і шляхи її оптимізації (на прикладі ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод)
75

прибутку акціонерного товариства регламентуються законодавством, що регулює діяльність акціонерних товариств і оподаткування, та його установчими документами, а саме – статутом.  Основні етапи формування дивідендної політики акціонерного товариства зображено на рис. 3.2.

 

 

Рис. 3.2. Послідовність формування дивідендної політики акціонерного товариства [54, с. 357]

 

Отже, прибуток є основою виплати дивідендів, фактором, що характеризує фінансовий результат діяльності суб’єкта господарювання, а відповідно і чинником, що впливає на привабливість підприємства для акціонерів та інвесторів. Тому проаналізуємо динаміку його формування в ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод» за 2013-2015 роки. Для проведення аналізу складемо таблицю (табл. 3.1), у якій зазначимо основну схему формування чистого прибутку підприємства.

Як видно з табл. 3.1, більшість аналізованих показників за досліджуваний період мали тенденцію до зменшення. Винятком був показник фінансового результату від операційної діяльності, який продемонстрував збільшення на  114 тис. грн. або на 6,1 % в 2015 р. порівняно з 2013 р.

Таблиця 3.1