Дивідендна політика підприємства і шляхи її оптимізації (на прикладі ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод)
87

дивідендних виплат задовольняються недостатньо. З іншого боку, залишаючи основну частину заробленого чистого прибутку у своєму розпорядженні, товариство дбає про свої стратегічні перспективи.

Оскільки за досліджуваний період акції політики ПАТ “Гребінківський машинобудівний завод” не перебували в обігу на вторинному ринку цінних паперів, відсутня можливість проаналізувати динаміку коефіцієнта цінності акцій та їх рентабельності. Така ситуація є характерною для значної кількості вітчизняних акціонерних товариств, що свідчить про низьку ліквідність українського фондового ринку і відсутність зацікавленості інвесторів в акціях українських емітентів.

 

 

3.3. Удосконалення дивідендної політики ПАТ “Гребінківський машинобудівний завод”

 

Формування ефективної дивідендної політики підприємства передбачає визначення такого розміру дивідендних виплат, який при задоволенні прав акціонерів на частину прибутку акціонерного товариства забезпечить наявність достатнього обсягу інвестиційних ресурсів як внутрішніх, так і зовнішніх, не порушить фінансового стану підприємства та сприятиме ефективній взаємодії учасників корпоративних відносин. Можна стверджувати, що вимоги різних груп учасників корпоративних відносин до дивідендної політики підприємства досить суперечливі. Тому формування ефективної дивідендної політики має бути здійснено на основі взаємодії акціонерів, правління, зовнішніх інвесторів і кредиторів та збалансуванні їх інтересів (див. рис. 3.4).