Дивідендна політика підприємства і шляхи її оптимізації (на прикладі ПАТ «Гребінківський машинобудівний завод)
93

Сутність поняття «ефективність ринку» відображає швидкість зміни цін у зв'язку із появою якої-небудь нової інформації про цінні папери, що котируються чи виставлені на торги [14, с. 191].

Можливість швидкого використання акціонерами інформації про характер розподілу прибутку і рівень виплачуваних дивідендів на акцію дає змогу їм оперативно приймати рішення про реінвестування капіталу (за зниження рівня дивідендних виплат) чи придбання додаткового числа акцій (за підвищення рівня дивідендних виплат). В умовах високої «прозорості» фондового ринку наслідки управлінських рішень про розподіл прибутку мають швидкий вплив на зміну реальної вартості і ринкового котирування акцій. За відсутності такої «прозорості» вплив цього фактора виявляється в меншому ступені і зі значним «лагом запізнювання».

На думку зарубіжних вчених, тільки три фондові біржі (Нью-Йоркська, Лондонська і Токійська) вважаються ефективними. Європейські ринки менш ефективні, а ринки країн, що розвиваються – неефективні. Те що український ринок цінних паперів належить до неефективних означає, що поточні ціни відображають всю інформацію про поступову зміну подій. Тобто підняття інвестиційної привабливості акцій підприємства можливе лише за рахунок довготермінової дивідендної політики, що, відповідно, спричинить поступове зростання цін та попиту на акції.

Другою умовою, яка забезпечить позитивний вплив дивідендної політики на інвестиційну привабливість акцій, є максимальна інформованість інвесторів. При виплаті дивідендів і доведенні інформації про результати використання чистого прибутку до відома як наявних акціонерів, так і потенційних потрібно звернути увагу на такі ключові моменти [14, с. 192]:

1. При здійсненні дивідендних виплат акціонерам мають бути обґрунтовані мотиви розподілу чистого прибутку запропонованим чином, термін реалізації обраної дивідендної політики, а також дані про те, яку частку прибутку менеджмент акціонерного товариства вважає доцільним спрямувати на виплату дивідендів.