Розрахунки підприємства по податках з бюджетом
5

Розділ І. Теоретичні основи обліку розрахунків по податках з бюджетом

1.1. Економічна сутність податків та їх класифікація

 

 

За своєю економічною суттю податки є фінансовими відносинами між державою та платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду коштів, необхідних для виконання державою її функцій. Податки є найбільш адекватним свободі їх платників методом встановлення взаємовідносин держави з платниками податків. Вони являють собою обов'язкові та за юридичною формою індивідуальні безвідплатні платежі фізичних і юридичних осіб, впроваджені державою з визначенням їх розмірів, порядку та строків сплати до бюджетів різних ланок або до державних цільових фондів [14. с.28].

Кожен вид податків, зборів та обов'язкових платежів має свої специфічні риси та функціональне призначення і займає окреме місце в системі оподаткування.

Закон України від 18 лютого 1997 року № 77/97-ВР «Про внесення змін до Закону України  «Про  систему оподаткування» [5,с.3] із змінами до нього передбачає, що під податком, збором та обов'язковим платежем до бюджетів та до державних цільових фондів розуміються обов'язкові внески до бюджету відповідного рівня або до державного цільового фонду, здійснювані платниками в порядку та на умовах, що визначаються законами України з питань оподаткування.

Податкова система країн з розвинутою ринковою економікою включає різні види податків.

В основу їх класифікації покладені різні ознаки:

1)    в залежності від об’єкту оподаткування: прямі та непрямі;

2)    в залежності від органу, який стягує податок: державні та місцеві;

3)    в залежності від їх використання: загальні та спеціальні.

Основну групу складають прямі та непрямі податки.