Облік, аналіз та аудит собівартості продукції основного та допоміжного виробництва підприємства
119

7. Коефіцієнт економічної ефективності заходів за формулою:

Ееф. = Q / К2.                                                                                    (3.8)

Ееф. = 3,26 / 9,39 = 0,35.

Економічна ефективність становить 0,35  грн. на кожну гривню витрат. Якщо врахувати витрати підприємства на відшкодування потерпілим і внески в фонд страхування від нещасних випадків, то економічна ефективність СУОП значно збільшиться. Закон передбачає неприпустимість керуватись суто економічними міркуваннями при проведенні заходів з охорони праці.

 

 

3.3 Аудит собівартості продукції підприємства

 

 

Проведення аудиторських перевірок обліку витрат на виробництво є одним із основних питань аналізу діяльності підприємства. Визначення собівартості готової продукції (робіт, послуг) є однією з основних задач підприємства.

Собівартість одиниці продукції є основою для прийняття більшості управлінських рішень.

Успіх підприємства залежить від своєчасної та достовірної інформації про формування собівартості, тому що:

- витрати на виробництво є базою для встановлення ціни продажу;

- інформація про собівартість знаходиться в основі прогнозування та управління виробництвом та використовується для вирішення великої кількості поточних оперативних завдань управління.

У процесі перевірки витрат виробництва на підприємстві особливу увагу необхідно приділити наступним основним показникам:

- наявність віднесення на зменшення або збільшення собівартості продукції (робіт, послуг) сум, які не мають прямого відношення до собівартості;