Облік, аналіз та аудит собівартості продукції основного та допоміжного виробництва підприємства
63

Реалізація хліба та хлібобулочних виробів через власну мережу має конкурентну перевагу, оскільки тут продукція реалізується за нижчими цінами, які не містять торговельних надбавок.

Нині підприємство виробляє 29 найменувань хлібобулочних та кондитерських виробів, у виробництві задіяні дві печі.

Постійну увагу на підприємстві приділяється маркетингу, хоча до цього часу не створено відповідної служби на підприємстві. Завданнями маркетингу на підприємстві займається планово-економічний відділ та відділ збуту, задачею яких і є реалізація продукції з метою отримання прибутку.              На даному етапі підприємству весь час доводиться поновлювати асортимент виробів, покращувати їх споживчі якості. Саме такий підхід дав змогу підприємству збільшити обсяг реалізації продукції у 2011 в умовах гострої конкурентної боротьби.

Вся продукція випікається згідно з рецептурами і «Технологічними умовами», розробленими і затвердженими «Укрхлібпромом» та «Украгро-стандартом».

 

2.2 Бухгалтерський облік собівартості продукції на підприємстві

 

 

Одним з найважливіших завдань бухгалтерського обліку на ПАТ «Поліський хлібозавод» є визначення собівартості продукції. Собівартість продукції, робіт та послуг складається із спожитих у процесі виробництва виробничих запасів, сировини, енергії, основних засобів (у вигляді їх зносу), трудових ресурсів (у вигляді заробітної плати), а також інших витрат, пов’язаних з їх виробництвом. Виходячи із вказаного можна зазначити, що собівартість продукції являє собою грошовий вираз витрат на її виробництво [73, c.227].

Собівартість продукції (робіт та послуг) визначається відношенням витрат, пов’язаних з її виробництвом, до кількості виробленої продукції (виконаних робіт або наданих послуг) протягом облікового періоду. Визначення собівартості за результатами роботи підприємства дає змогу дослідити динаміку її зміни у сторону збільшення або зменшення протягом певного періоду, а також проаналізувати її структуру в розрізі статей калькуляції.