Облік, аналіз та аудит собівартості продукції основного та допоміжного виробництва підприємства
131

Щорічно на підприємстві з метою покращення умов праці, охорони праці та техніки безпеки витрачаються значні кошти із них на комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання.

Проведено аналіз собівартості по трьом видам хлібобулочних виробів: «Хліб селянський», «Хліб бородинський» та «Батон нарізний». Можна зробити висновок, що в основному витрати зросли по всіх статтях витрат, однак помітно, що у 2012 році відносно 2010 року зменшилися витрати на енергію, загально виробничі витрати та операційні витрати. Це стосується і планових показників, де також помітно динаміку росту витрат у 2012 році. Зниження витрат по калькуляційних статтях досягається способом пошуку ефективних резервів та шляхів доставки сировини, зниження витрат.

Контроль витрат ПАТ «Поліський хлібозавод» поділяється на внутрішній та зовнішній. Запропоновано методику проведення зовнішнього контролю на досліджуваному підприємстві, яка включає фактичний контроль (інвентаризацію незавершеного виробництва) та документальний контроль (контроль операцій з обліку витрат діяльності).

Вивчаючи бухгалтерську звітність ПАТ «Поліський хлібозавод» можна зробити висновок, що суттєвих порушень законодавства щодо визначення витрат, правильності формування собівартості продукції не виявлено. Всі суми в бухгалтерській звітності підтверджені відповідними первинними документами. Не досить досконалим, на нашу думку, є ведення внутрішнього контролю на підприємстві.

Основним методом вдосконалення обліку собівартості продукції на ПАТ «Поліський хлібозавод» є організація автоматизації обліку. Умовою функціонування АРМ бухгалтера обліку собівартості продукції є формування на машинних носіях необхідної вихідної інформації, що виникає при розв'язанні завдань з обліку готової продукції та її реалізації.