Облік, аналіз та аудит собівартості продукції основного та допоміжного виробництва підприємства
87

ПАТ «Поліський хлібозавод» спеціалізується на виробництві хлібобулочних виробів, кондитерських виробів та борошномельної продукції і посідає особливе місце у виробництві продовольчих товарів в Поліському районі. Виробництво продовольчих товарів в районі за останні роки постійно збільшується. Так в 2012 році воно зросло на 43,3% у порівнянні з 2010 роком. Виробництво продовольчих товарів ПАТ «Поліський хлібозавод» у 2012р. зменшилося у порівнянні з 2010 р. на 5860 тис.грн., тобто на 49,6%.

В 2011 році по хлібозаводу проявляється тенденція до збільшення обсягів діяльності, що в свою чергу призвело до підвищення використання виробничих потужностей, а також суттєво вплинуло на кінцеві результати діяльності.             

Згідно з інструкцією по застосуванню Плану рахунків бухгалтерського обліку затверджено наказом Міністерства Фінансів України від 30.11.1999 р. №291, відображається в таких рахунках: 23 «Виробництво», 90 «Собівартість реалізації». В зв’язку з тим що підприємство має три види діяльності, то відповідно водо наказом про облікову політику передбачило узагальнення ведення витрат по кожному з них на відповідних субрахунках: 231 «Виробництво хлібобулочних виробів»; 232 «Виробництво кондитерських виробів»; 233 «Витрати мукомольного цеху».

Аналітичний облік виробничих витрат ПАТ «Поліський хлібозавод» веде на рахунку 23 «Виробництво» за видами виробництв, за статтями витрат і видами або групами продукції, що виробляються. Основне виробництво підрозділів підприємства є цехи.

Облік загально виробничих витрат підприємство веде на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» з відкриттям двох субрахунків: 911 «Загальновиробничі витрати» та 912 «Витрати на утримання та експлуатацію машин та обладнання».

Розглянуто відмінності податкового обліку витрат на підприємстві який базується на використанні вимог Податкового кодексу України.