Облік, аналіз та аудит собівартості продукції основного та допоміжного виробництва підприємства
85

При переході на нові правила амортизації з 01.04.11 р., для визначення переліку об'єктів основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів за новими групами з метою нарахування амортизації, підприємство провело інвентаризацію станом на 01.04.11 р. Вартість, яка амортизується, по кожному об'єкту основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів визначалась як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо, а також суми накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку станом на 01.04.11 р.

Якщо загальна вартість усіх груп основних засобів за даними бухгалтерського обліку менша, ніж загальна вартість усіх груп основних фондів за даними податкового обліку станом на 01.04.11 р., то тимчасову податкову різницю, яка виникла в результаті такого порівняння, підприємство амортизує як окремий об'єкт із застосуванням прямолінійного методу протягом трьох років.

Строк корисного використання об'єктів основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів для нарахування амортизації з 01.04.11р. підприємство визначило самостійно з урахуванням дати введення їх в експлуатацію, але не менше мінімально допустимих строків корисного використання, визначених у ст. 145 розд. III Податкового кодексу. При цьому первісна вартість основних засобів не збільшується на вартість придбання або поліпшення після 01.04.11р. у частині витрат, віднесених на збільшення балансової вартості об'єктів до такої дати [3,c.256].

Ставка податку на прибуток в 2012 році була - 21%, з 01.01.2013 року  19%.