Облік розрахунків підприємства по заробітній платі
109

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

 

Облік і аудит розрахунків з робітниками по заробітній платі є надзвичайно важливою ланкою в діяльності підприємства. Складність управління витратами на оплату праці полягає в тому, що вони здатні як збільшувати, так і зменшувати прибуток підприємства.

Витрати на оплату праці відіграють вирішальну роль в мотивації персоналу. Чим сильнішою буде мотивація персоналу, тим кращі фінансові результати матиме підприємство. З іншої сторони, витрати на оплату праці знижуватимуть прибуток підприємства як і будь-які інші витрати. Необхідно знайти “золоту середину”, коли б витрати на оплату праці були б мінімальними, але такими, що забезпечують достатню мотивацію працівників. Саме тому важливу роль в управлінні підприємством відіграє облік розрахунків підприємства по заробітній платі.

Бакалаврська робота складається з двох розділів. В першому розділі було розглянуто теоретичні основи обліку розрахунків підприємства по заробітній платі. Була розкрита економічна сутність заробітної плати. Заробітну плату як економічну категорію відносять до числа найскладніших. У науковій економічній літературі можна зустріти понад два десятки визначень заробітної плати. Найпоширенішими є визначення заробітної плати, як частки суспільного продукту (національного доходу), що розподіляється за працею між окремими працівниками.

Були охарактеризовані системи, форми та види оплати праці на підприємстві.

Форми і системи заробітної плати – це механізм встановлення розміру заробітку в залежності від кількості та якості праці і її результатів. Обираючи певну форму заробітної плати і конкурентну систему формування заробітку, роботодавець управляє інтенсивність та якість праці конкурентних працівників.

Форми оплати праці будуть ефективними лише в тому разі, якщо вони відповідають організаційно-технічним умовам виробництва. Отже, вибираючи форму оплати праці для певної категорії робітників, необхідно враховувати конкретні умови їхньої праці, специфіку виробництва тощо.