Облік розрахунків підприємства по заробітній платі
91

Кореспонденцію з обліку розрахунків з оплати праці на ДП «Поліський лісгосп» наведемо в додатку А.

Аналітичний облік розрахунків із працівниками на ДП «Поліський лісгосп» ведеться в розрахункових і розрахунково-платіжних відомостях. Нараховані суми відображаються, крім того, в особових рахунках установленої форми.

Нарахована заробітна плата по всіх лісництвах і структурних підрозділах в кінці місяця разом із звітом по лісництву передається в центральну бухгалтерію. де бухгалтер по зарплаті перевіряє правильність підрахунків і дані розносить в журнал-ордер №4.

При журнально-ордерній формі обліку на ДП «Поліський лісгосп» нарахування заробітної плати відображається в журналі - ордер №4 і виплата заробітної плати - у журналі-ордері №1, утримання із заробітної плати податків у бюджет, по виконавчих листах на користь третіх осіб, зарахування в депоновану вчасно не виплаченої заробітної плати - у журналі-ордері № 9/1.

 

 

 

2.4. Аналіз розрахунків підприємства по заробітній платі

 

До основних завдань аналізу розрахунків підприємства по заробітній платі можна віднести:

- оцінка аналізу складу і структури фонду оплати праці;

- аналіз середньої заробітної плати працівників;

- визначення ефективності операційних витрат підприємства на оплату праці;

- оцінка ефективності використання коштів на оплату праці;

Головним джерелом для аналізу розрахунків підприємства по заробітній платі на ДП «Поліський лісгосп» є облікова інформація. Вона є найбільш деталізованою та більшою за обсягом. В обліковій інформації міститься велика кількість важливих та необхідних для аналізу оплати праці ряд особливостей,