Облік розрахунків підприємства по заробітній платі
53

Уразі витрачення підприємством готівки з виручки на виплати, пов’язані з оплатою праці і виплатою дивідендів (доходів), ці кошти включаються до фактичних залишків готівки в касі того дня, коли були здійснені таки виплати, з подальшим порівнянням одержаної суми із зазначеним лімітом каси.

Записи в касову книгу проводяться касиром відразу після одержання або видачі грошей за кожним прибутковим касовим ордером і видатковим документом. Щодня з кінця робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число і передає бухгалтерії як звіт касира другий відривний ордери (копію залишків у касовій книзі за день) з прибутковими касовими ордерами і видатковими документами під розписку в касовій книзі.

Видача грошей з каси, не підтверджена розпискою одержувача у видатковому документі, залишку готівки в касі не приймається. Ця сума вважається нестачею і стягується з касира.

Готівка, не виправлена прибутковими касовими ордерами, вважається надлишком каси і зараховується в доход підприємства.

Постанова Кабінету Міністрів України №571 від 27.04.98р. «Про обчислення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності» визначає порядок нарахування цієї допомоги з урахуванням загального трудового стажу працівника, методику нарахування,як враховуються гарантії та пільги при цьому [40, c. 8].

Визначення трудового стажу регулюється Правилами обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги у разі тимчасової непрацездатності, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.98 р. №1658 [43, c. 7]. 

Тривалість загального трудового стажу визначається згідно з записами у трудовій книжці. У разі відсутності трудової книжки до уваги беруться довідки, військовий квиток, витяги з наказів та інші документи, що містять дані про місце і час роботи.