Розвинені країни в системі світового господарства
17

2.1. Ліберальна модель і ліберально-реформістська модель

Її прикладом виступає господарська практика США. Вона характеризується перевагою приватної акціонерної власності над державною і домінуванням приватних рішень у сфері виробництва, інвестування, збуту, використання робочої сили. Конкуренція і акціонерний капітал фізично і юридично примушують керівників максимально збільшувати прибутки. Уряд у ряді випадків грає активну роль в макро- і мікроекономічних процесах. Національні і місцеві органи влади регулюють приватний сектор через законодавство і адміністративними заходами з метою сприяння конкуренції, пом'якшення провалів ринку або захисту інтересів певних груп.

Американська практика в області використання робочої сили має свої відмінні риси: відсутність масової робочої партії, практику укладення трудових угод на рівні підприємств, стійкість економічного індивідуалізму при домінуванні великих компаній в економіці.

Низький рівень об'єднання найманих робітників, децентралізована структура профспілкового руху, фрагментарний характер трудових відносин не сприяють розвитку єдності робочої сили.

Колективні угоди укладають на трирічний термін. Темп зміни заробітної платні закладається в контракт, виходячи з умов, що склалися на момент його укладання, тому будь-які макроекономічні зміни не відображаються на динаміці заробітної платні. Трудові угоди укладаються не в один період в різних компаніях і галузях, а розподіляються впродовж трирічного циклу.

Під дію системи колективних трудових угод в США потрапляє менше 18% робочої сили, нижче, ніж в країнах ОЕСР. Однією з примітних рис стану робочої сили є тривалий фактичний робочий день і значні розриви в рівнях заробітної платні. На відміну від інших країн, різниця в рівнях заробітної платні там безпосередньо залежить від рівня освіти.

Модель господарського механізму даного типу називається також дарвіністською, або англосакською. Для неї характерні домінування приватних підприємств, які прагнуть максимізувати короткострокові прибутки для інвесторів, низький рівень профспілкового руху, децентралізовані переговори по заробітній платні, обмежене трудове законодавство. Крім США ця система поширена в Канаді і Британії [16, 263-268].