Розвинені країни в системі світового господарства
49

Висновки та пропозиції

Отже, світове господарство як глобальна система є категорією історичною, такою, що розвивається, і динамічною. Його еволюція, перехід із однієї фази розвитку в іншу висувала на передній план теоретичні концепції, пояснюючі ці зміни. Історично світове господарство розглядалося як система національних господарств або певних їх груп. Тому до уваги аналізу багатьох концепцій береться положення національних господарств в світовій системі. Загальне посилання цих теорій полягає в тому, що національні господарства займають в світі нерівне положення. До числа провідних концепцій глобальної системи входять теорії імперіалізму і неоімперіалізму, модернізації і неоеволюціонізму, теорії залежності, стадій зростання, теорії світової системи, способів виробництва, взаємозалежності, партнерства.

Промислово розвинені країни Заходу мають багато спільного в своєму історичному розвитку.

Історичні особливості, різне поєднання або набір чинників економічного зростання визначили типи господарського устрою розвиненої підсистеми світового господарства.

Структура і особливості взаємодії різних господарських інститутів, організація економічних процесів, складаючи основу господарських механізмів, додають національним економікам певні характерні риси. Разом з соціально-культурною і політичною обстановкою вони створюють середовище, яке впливає на динаміку економічного зростання і розвитку. Все разом це формує неповторність господарських систем. При цьому розвиток чинників виробництва, різниця швидкостей розвитку окремих країн багато в чому залежать від форм, методів, інструментів регулювання процесу суспільного відтворення. Саме господарський механізм сприймає всі зміни в чинниках виробництва і дає простір їх розвитку. Будучи підсистемою економіки, що керує, господарський механізм на національному рівні діє в рамках суспільства і модифікується під впливом соціокультурних умов і політико-правових інститутів.

У регіоні Північної Америки найчіткіше виділяються США і Канада. Вони входять в "велику сімку" індустріально розвинених країн світу. Інтеграційні зв'язки США і Канади почали складатися ще в 20-х роках нинішнього століття, коли зовнішньоекономічні контакти Канади переорієнтовувалися із слабіючої Великобританії на США.