Розвинені країни в системі світового господарства
29

Канада, експорт і імпорт якої складають 2/3 ВНП, дуже помітно залежить від ситуації на світовому ринку. За останні три роки її експорт виріс на 31,6%, а імпорт – на 31,3%. Подібні позитивні зрушення обумовлені як низьким курсом канадського долара по відношенню до американського, структурною перебудовою економіки і пов'язаною з нею зростаючою конкурентоспроможністю канадської продукції, так і економічним пожвавленням в США, на ринок яких, власне, і орієнтована продукція Країни кленового листа.

Канада серйозно потребує широкого експорту в Сполучені Штати, щоб добитися навіть найскромнішого економічного зростання. Нині Канада міцно прив'язана до США, у неї слабке споживче зростання і таке ж зростання особистих доходів. Єдине, що зможе просунути її економіку, – це розширення експорту, а велика його частина припадає на США [21].

Невисокі в цілому темпи економічного зростання в Канаді приховують серйозні проблеми, що переживаються канадцями. Серед них: високе безробіття (близько 9,5%), рекордний споживчий борг, низький рівень заощаджень і важкі наслідки, викликані скороченням на десятки мільярдів доларів бюджетів федерального уряду і уряду провінцій.

Як відомо, багато європейських країн стабілізували свої валюти, "прив'я­за­в­ши" їх до німецької марки. У Канаді ж зберігався вільно плаваючий курс націо­на­ль­ної валюти. Центральний банк Країни кленового листа лише зрідка здійснює інтервенцію для згладжування коливань курсу канадського долара, але не підтримує його на якому-небудь певному рівні. Так, не зроблено скільки-небудь активних дій для запобігання падінню національної валюти на початку 2004 р., оскільки справедливо розраховують, що це падіння, з одного боку, стимулює ек­с­порт,