Оцінка фінансового стану підприємства
21

6р. до 0,5-в 2007 році, що  значно менше нормативного значення 1,0.

Коефіцієнт швидкої ліквідності також не досягає свого нормативного  значення від 0,6 до 0,8. А коефіцієнт абсолютної ліквідності зовсім низький  0,02 і 0,01 при нормативному значенні більше 0.

Провівши аналіз показників ліквідності підприємства можна сказати що  підприємство не має можливості покрити свої короткострокові зобов`язання в   короткостроковому періоді.  І стан підприємства в цьому питанні з  кожним  роком погіршується.

 

2.3. Оцінка фінансової стійкості

 

Фінансова стійкість - це стан майна підприємства, що гарантує йому  платоспроможність. Фінансова стійкість підприємства передбачає, що   ресурси, вкладені в підприємницьку діяльність, повинні окупитись за рахунок  грошових надходжень від господарської діяльності, а отриманий прибуток-забезпечувати самофінансування та незалежність підприємства від зовнішніх   залучених джерел формування активів [25.с.39 ]

Фінансова стійкість відображає збалансованість засобів та джерел їх формування, доходів і витрат, грошових і товарних потоків, оцінюється на підставі співвідношення власного і залученого капіталу підприємства, темпів нагромадження власних засобів внаслідок господарської діяльності, співвідношення довгострокових і поточних зобов’язань, достатності забезпечення матеріальних оборотних засобів власними джерелами [ 23.с.95].

Основне завдання аналізу  фінансової стійкості полягає у визначенні спроможності підприємства протистояти негативній дії різних факторів (зовнішніх, внутрішніх та непередбачених), що впливають на його фінансовий стан.

При здійснені аналізу фінансової стійкості ВАТ «Ніжинський МКК» використаємо слідуючи показники (таблиця 2.