Оцінка фінансового стану підприємства
9

Таблиця 1.4

Результати роботи ВАТ «Ніжинський МКК» за 2006–2007 роки

Показники

2006

2007

Відхилення

Абсол

від.%

Прибуток

-

-

-

-

Збиток

1509,8

2957,4

1447,6

95,9

 

Як видно з таблиці 1.3 підприємство використовує не всі свої виробничі потужності (від 11,8% до 40,8%), і процент використання їх з кожним роком зменшується. Як видно з таблиці 1.4  підприємство  за  відповідні періоди 2006–2007 роки працювало постійно із збитками, які росли непомірними темпами (на 95.9%). Причини збитковості різні це і великі транспортні витрати пов`язані з доставкою сировини на завод (збільшилась вартість паливо-мастильних матеріалів); різке коливання ціни на один з основного компонента готової продукції; відсутність в Україні жесті для виготовлення жестяних банок для розфасовки готової продукції, а також економічна і політична обстановка в Україні.

 

1.2. Загальна оцінка фінансового стану підприємства

 

 

 

Для здійснення виробничих та комерційних завдань кожне підприємство повинно мати достатню величину основних та обігових засобів. Останні потрібні для фінансування поточної діяльності підприємства. Тому формування відповідної суми обігових коштів, а також ефективне їх використання є одним із першочергових завдань керівництва підприємства.

Успіх фінансової діяльності підприємства відображає фінансовий стан його. Проте він може бути поганим, хитким, незадовільним, коли мають місце ті чи інші недоліки і прорахунки у фінансах підприємства [15.с.125 ].

Головним критерієм для визначення фінансового стану підприємства є платоспроможність підприємства. Платоспроможність - це здатність підприємства впевнено сплачувати всі свої боргові зобов’язання згідно з встановленими термінами або відповідно до договірних умов.