Вчення Платона про Ерос («Бенкет»)
5

опрацювання твору, розглядання кожної промови окремо та визначення її значення в діалозі і, врешті-решт, наближення до кульмінації твору – власне промови Сократа, в якій маніфестовано головну ідею діалогу – вчення про Ерос в його найбільшій повноті.

 

     Ця робота буде черговою спробою сумування певної кількості досліджень та виявлення їх фундаментальних пояснень вчення про Ерос, виокремлення найближчих до власне платонівського варіанту та структурного розглядання філософського значення промови кожного герою діалогу.

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І

Детальний аналіз пяти промов та їх значення у діалозі

Промова Федра

Переважна більшість дослідників вважає слово Федра досить слабким, незважаючи на той факт, що саме він був першим промовцем з похвальними словами Еросу і, власне, ключовою постаттю, адже саме на його авторитет опирався Еріксімах, ініціюючи розмову про цього бога. Проте варто сказати, що Платон не даремно дозволив саме Федру розпочинати «Бенкет», адже його промова була певною ouverture до решти, логічним початком розгляду проблематики кохання. Здається, ніби монолог Федра не є аж надто оригінальним, адже Федр, як можна судити, наприклад, з іншого однойменного платонівського діалогу, присвяченому темі