Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України
23

[1]. Тобто, зазначені вище категорії працівників, стосовно яких передбачено законодавством пряму заборону на звільнення впродовж установленого строку, взагалі не можуть бути кандидатами на звільнення з підстав, передбачених п. 1 ст. 40 КЗпП, крім випадків повної ліквідації підприємства.

Під час працевлаштування або переведення на вільні посади чи робочі місця працівників, які підлягають вивільненню, правила про переваги на залишення на роботі, встановлені статтею 42 КЗпП України, не діють. Проте для певних категорій працівників законодавством передбачено перевагу не тільки в залишенні на роботі при вивільненні, а й у працевлаштуванні. Це, зокрема, працівники, віднесені до осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цій категорії працівників, у разі їх звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП, роботодавець зобов’язаний запропонувати іншу роботу (якщо вона є) в першу чергу [6].

У разі ліквідації підприємства на державну службу зайнятості покладається обов’язок передусім працевлаштувати окремі категорії працівників, що підпадають під дію Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідно до п. 20 ст. 9 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших осіб похилого віку в Україні» право на першочергове працевлаштування мають також особи з особливими трудовими заслугами перед Батьківщиною [9; 10].

Працівник, звільнений за п. 1 ст. 40 КЗпП (крім випадків, пов’язаних з ліквідацією підприємства), протягом одного року має право на укладення трудового договору в разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник приймає на роботу працівників аналогічної кваліфікації (ст. 421 КЗпП). У цьому випадку працівник за своїм фахом і кваліфікацією має відповідати вимогам, встановленим чинними кваліфікаційними характеристиками.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, зокрема ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності або штату без права на пенсію гарантується: