Сімейне виховання та його роль у формуванні особистості
15

Спочатку праця для себе, потім допомога близьким. Чим старше дитина, тим природно вимагати від неї сумлінного ставлення до будь-якої праці. Успіхи трудового виховання в сім’ї насамперед залежать від того, як дорослі члени сім’ї ставляться до праці один до одного, до праці оточуючих.

Розумове виховання. Це виховання включає накопичення знань; вміння проводити аналіз, порівняння, класифікацію предметів і явищ; оволодіння інтелектуальними вміннями; розвиток у дітей цікавості, допитливості, інтелекту й формування у них пізнавальних інтересів; розвиток відчуттів і сприймань дитини; виховання свідомого ставлення до навчання, розвиток пізнавальної активності і культури розумової праці; привчання до наукової організації розумової праці. Розумове виховання передбачає створення сприятливих умов, в яких діти будуть розвивати свої природні здібності й таланти, задовольняти інтереси, вдосконалювати інтелектуальні вміння, збагачувати почуття.

Фізичний розвиток дітей. Педагогічна діяльність має забезпечити зв’язок фізичного виховання з розумовим і трудовим. З цією метою робота батьків і школи спрямовується на: усвідомлення дітьми ролі фізичної культури в різнобічному розвитку особистості, свідомого ставлення до зміцнення свого здоров’я як необхідної умови підготовки до суспільно корисної праці, служби в армії і захисту Батьківщини; використання національного досвіду фізичного виховання дітей, виховання лицарського духу і козацької мужності, самовідданості, загартованості тіла і волі; виховання потреби в регулярних заняттях фізичною культурою (спортом), дотримання режиму дня, утвердження здорового способу життя; прагнення дітей до суспільно корисної діяльності, до фізичної культури, спорту, до активної участі в роботі оборонно-масових і санітарно-гігієнічних організацій.

Отже, для формування особистості дитини необхідно, щоб батьки знали і дотримувались основних принципів, завдань і напрямів сімейного виховання.