Сімейне виховання та його роль у формуванні особистості
2

Вступ

 

Сім’я є першою і найважливішою ланкою в житті кожної людини. Структура родини, її соціальне й матеріальне становище, загальноосвітній рівень, духовно-моральні цінності батьків надають певну спрямованість процесу виховання дітей і впливають на формування особистості дитини, її поглядів, переконань, уподобань. Життєві установки дітей багато в чому відображають життя сім’ї, її ідеали.

Сучасна сім’я нині перебуває в кризовому стані. Зменшилася народжуваність; батьки, недостатньо знаючи вікові та індивідуальні особливості дитини, не усвідомлюючи значення цієї інформації для формування її особистості, вибудовують процес виховання інтуїтивно, часто без врахування реалій, не намагаючись навіть спрогнозувати, до яких наслідків можуть призвести обрані дії. Усе це, впливаючи на дітей, спричинює формування в них неоднозначних установок і переконань, негативує їхній соціальний розвиток.

Про важливість сімейного виховання відзначається в Конституції України, Державній програмі «Освіта», Концепції національного виховання, Національних програмах «Діти України» та «Українська родина» та інших державних документах.

Аналізу сім’ї як соціального інституту у взаємодії з іншими соціальними інститутами виховання присвятили свої дослідження ряд вчених педагогів (В.І. Чепелєв, Л.І. Новикова, І.В. Гребенніков, Н.Н. Буланова, Д.Б. Санжиєва, О.М. Докукіна).

Неоціненний вклад у педагогічну теорію і практику зробили видатні педагоги К.Д. Ушинський, С.Т. Шацький, Я.А. Каменський, М.В. Шелгунов, П.Л. Лесгафт, В.О. Сухомлинський та інші. Їхні думки щодо виховної ролі сім’ї актуальні і нині.

Метою дослідження є вивчити роль сімейного виховання у формуванні особистості.