Структурно-семантичні особливості авторських лексичних новотворів у поезії кінця хх – початку ххі столііть
67

та прислівникові (9 %) АЛН. Розподіл авторських лексичних новотворів показано надіаграмі у Додатку А.

           У системі іменникового словотвору сучасних поетів домінують композиція, юкстапозиція і суфіксація. Вживання авторських номінацій, утворених основоскладанням і словоскладанням, зумовлене здатністю таких АЛН в лаконічній формі виразити значний семантичний обсяг. Виникнення суфіксальних дериватів спричинене пошуком семантично точних слів.

       У сфері прикметникового індивідуально-авторського словотвору в мовотворчості сучасників домінує основоскладання. Серед афіксальних різновидів найбільш репрезентованим є суфіксальний. У поетичному словнику початку ХХІ століття префіксальний і префіксально-суфіксальний способи творення авторських ад’єктивів є малопродуктивними.

           Більшість дієслівних інновацій сучасних поетів утворено афіксацією. Найпродуктивнішим із-поміж афіксальних різновидів був префіксально-суфіксальний спосіб. Суфіксацією, префіксацією та юкстапозицією утворено меншу кількість оказіональних дієслів у доробку сучасних авторів. Композиція та префіксально-суфіксально-постфіксальний способи творення дієслів представлені поодинокими номінаціями.

       У словотворі прислівникових АЛН сучасних поетів переважає суфіксація. Меншою кількістю представлено авторські прислівники, утворені основоскладанням. Серед суфіксальних адвербів найпоширенішими є відприкметникові деривати з суфіксом , які передають різноманітні відтінки ознак завдяки використанню незвичних мотивувальних адʼєктивних основ.

           Аналізуючи семантичні особливості АЛН іменників, прикметників, дієслів і прислівників, ми виявили, що в доробку сучасників найбільш репрезентованими є такі лексико-семантичні групи: назви осіб, емоційно-психічних станів і почуттів, стану навколишнього середовища,  абстрагованих дій та процесів, назви рослин та їх частин.  Творення таких інновацій свідчить про особливу увагу поетів до світу людини і природи.