Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
11

Загалом, підприємство максимізує прибуток такого рівня виробництва, за якого граничний дохід дорівнює граничним витратам.

Правило максимізації прибутку (profit-maximizing rule) – це правило, згідно з яким підприємство максимізуватиме прибуток таке співвідношення ресурсів, за якого величина граничної дохідності кожного ресурсу збігається з ціною відповідного ресурсу.

Прибуток є об’єктивною економічною категорією. На його формування впливають об’єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу внутрішнього продукту (рис.1.2) [54, с.64].

Рисунок 1 - Фактори, що вливають на розмір прибутку

Рис. 1.2 Фактори, що вливають на розмір прибутку

Правило найменших витрат (least cost combination rule of resources) – це правило, за яким витрати на виробництво будь-якого обсягу продукції будуть мінімальними в тому випадку, коли співвідношення між граничним продуктом ресурсу і граничними витратами на ресурс буде однаковим для всіх економічних ресурсів, що використовуються. Підприємство, яке максимізує прибуток, має виробляти продукцію за такого поєднання економічних ресурсів, що забезпечує найменші витрати [23,c.111].