Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
95

Підприємство на протязі цих трьох років працювало над тим щоб зменшувати свої витрати:адміністративні та витрати на збут. Завдяки цьому адміністративні витрати зменшились в 2010 році порівняно з 2009 роком на 67 тис. грн. і порівняно з 2008 роком на 10 тис. грн. Витрати на збут також зменшились в 2010 році порівняно з 2009 роком на 138 тис. грн. та порівняно з 2008 роком на 58 тис. грн. Це пояснюється тим, що підприємство раніше більше виїзжало по селах району для реалізації своєї продукції, а зараз приватні підприємці купують продукцію прямо на заводі і самі реалізують в своїй місцевості.

Підприємство понесло інші операційні витрати: собівартість реалізованих виробничих запасів і також визнані економічні санкції (пожежників, санепідемстанції, податкової інспекції та інших контролюючих органів). Ці витрати  збільшились  в  2010  році  порівняно  з  2009  роком на 3 тис.грн.

Прибуток від операційної діяльності підприємства свідчить, що сума фінансових результатів за всіма видами діяльності немає тенденції до збільшення або зменшення. Аналізуючи дані бачимо, що дохід (виручка від реалізації продукції товарів, робіт, послуг), у 2010 році є найвищою і зросла на 6,85% у порівнянні з 2008 роком. Чистий дохід повністю відображає динаміку доходу. Зменшилися адміністративні витрати та витрати на збут. У складі фінансових результатів також відбулися позитивні зміни, це зменшення фінансових, інших та інших операційних витрат.

Як бачимо з фінансової звітності єдиним джерелом отримання прибутку на підприємстві на протязі трьох років діяльності є валовий прибуток, тобто прибуток від основної операційної діяльності (від реалізації продукції).