Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
19

Г.І. Міокова в статті «Контроль за якістю прибутку» («Економічні науки», випуск №10, 2010 р.) розглянула формування та використання прибутку підприємства, систему і методи контролінгу за якістю прибутку.

Таким чином, усі перераховані вище нормативно-законодавчі документи процесу розподілу та використання чистого прибутку використовують в своїй діяльності підприємства.

1.3 Чистий прибуток підприємства в системі управління підприємством

Аналіз функціонування підприємств у фінансовій нестабільності показує, що існує декілька проблем, які є сьогодні основними як для самих підприємств, так і для української економіки загалом, які найбільше перешкоджають реалізації основних цілей підприємства, серед яких треба виділити такі: нестачу обігових коштів, високі ставки та нестабільність законодавства й державного регулювання загальнодержавних податків, низьку платоспроможність основних споживачів, труднощі з постачанням, зниження попиту на продукцію, збиткова діяльність підприємства.

З метою нівелювання фінансових ризиків діяльності підприємства, здобуття належного рівня фінансової автономії та розвитку його економічного потенціалу, що враховує стратегічні цілі функціонування суб'єктів господарювання у всіх сферах національного господарства України, важливим є побудова ефективної системи управління, спрямованої на формування своєчасних управлінських рішень як відповідь на зміни економічної ситуації на ринку та в зовнішньому середовищі. У ході трансформаційних процесів поки що не вдалося виробити досконалих методів управління фінансово-господарською діяльністю підприємств, які забезпечували б належні кінцеві результати. Забезпечення ефективного розвитку підприємницьких структур базується на принципі узгодження темпів підвищення результативності діяльності та капіталізації прибутку із можливостями оптимального споживання, що враховує дивідендну політику підприємства та соціальні аспекти його функціонування [13,c.204].