Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
79

Під час розробки облікової політики підприємство враховувало вимоги до якісних характеристик бухгалтерського обліку та фінансової звітності, викладені в пунктах 14-17 П(С)БО 1, методи та процедури, передбачені іншими П(С)БО, норми й нормативи, встановлені законодавчими актами України.

Облікова політика є складовою частиною фінансової звітності підприємства та відображається ним у примітках до фінансових звітів. Отже, саме вона дозволяє поєднати ведення бухгалтерських операцій та складання фінансової звітності. Без такого регламентуючого розпорядчого документа та його додержання бухгалтерський облік підприємства не відповідав би принципу послідовності, а фінансова звітність не була б зрозумілою користувачам.

Облікова політика ВАТ «Поліський хлібозавод» затверджена рішенням зборів засновників. Після затвердження його він набрав статусу юридичного.

Положення про облікову політику – це основний внутрішній документ, яким регулюється організація облікового процесу на підприємстві,ї і є обов’язковим для виконання всіма службами та працівниками підприємства.

Положення про облікову політику є одним з перших документів, які використовуються податковою інспекцією, аудиторськими фірмами та іншими службами при перевірці діяльності підприємства.

Для раціонального руху документів по підприємству на ВАТ «Поліський хлібозавод» розроблено графік документообігу. Графіком визначено оптимальний документообіг: встановлено оптимальну кількість підрозділів та виконавців для проходження кожного первинного документа і мінімальний строк його знаходження в підрозділі. Графік документообігу розроблений головним бухгалтером і затверджений керівник підприємства відповідним наказом. Цей графік визначає раціональний шлях документації через підрозділи підприємства, сприяє покращенню облікової роботи, підвищенню рівня автоматизації та механізації бухгалтерського обліку.