Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
117

Так як на підприємстві відсутній автоматизований облік, то це ускладнює процес обліку та контролю формування, розподілу і використання прибутку для прийняття управлінських рішень. Керівництво підприємства працює над цим питанням. Використання комп’ютерної техніки внесе значні зміни до організації бухгалтерського обліку, причому з допоміжного засобу обчислювальна техніка перетвориться на визначальний фактор організації обліку.

Основними завданнями комплексу автоматизованого обліку формування та розподілу прибутку є забезпечення накопичення даних для відображення їх у машинних регістрах синтетичного обліку.

Автоматизація обліку фінансових результатів в значній мірі визначається методикою обліку, оперативністю та аналітичністю інформації на даних ділянках обліку. Підсистема обліку прибутку розглядається як самостійна кібернетична система, яка складається з трьох блоків:

- вхід (інформація про доходи і витрати);

- моделювання процесу формування і розподілу прибутку (трансформація доходів та витрат у фінансовий результат);

- вихід (звіт про фінансові результати, облікова інформація для внутрішнього використання).

Облік прибутку буде побудований таким чином, щоб його показники можна було перетворити в показники звітності про фінансові результати. З цього приводу виникає об'єктивна необхідність у підвищенні оперативності бухгалтерського обліку, що на нинішньому етапі неможливо без автоматизації облікових робіт із застосуванням сучасних технічних засобів і технологій збору та опрацювання обліково-економічної інформації. Система автоматизованого бухгалтерського обліку (АБО) є однією з різновидів автоматизованої системи опрацювання інформації.