Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
121

Висновки до розділу 2

В даному розділі розглянуто систему обліково-аналітичного забезпечення управління чистим прибутком ВАТ «Поліський хлібозавод». Дана організаційна характеристика  економічного стану розвитку підприємства за останні роки.

Предметом діяльності ВАТ «Поліський хлібозавод» є  випуск і реалізація хлібобулочних та кондитерських виробів, переробка зерна на борошно. Підприємство працює стабільно, кожний рік з прибутком, хоч і не значним. Проведемо аналіз динаміки і структури активів та зобов’язань підприємства та  оцінку майнового стану. Наявний ресурсний потенціал ВАТ «Поліський хлібозавод» дозволяє підприємству вести ефективну господарську діяльність.

Прибуток є джерелом фінансових ресурсів господарюючих суб’єктів і держави та підлягає обов’язковому розподілу. Держава отримує свою частку у вигляді податку на прибуток. Підприємство після цього отримує у власне розпорядження чистий прибуток, який використовується згідно потреб.

Охарактеризовано обліковий процес формування, розподілу та використання чистого прибутку на підприємстві. Зокрема охарактеризовано аналітичний та синтетичний облік чистого прибутку підприємства.

Для прийняття управлінських рішень на підприємстві  необхідно раціонально побудувати  систему контролю за формуванням, розподілом та використанням чистого прибутку. Над цим працює бухгалтерська служба підприємства.

Намічено шляхи  по удосконаленню облікового процесу  формування , розподілу та використання прибутку на підприємстві.