Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
127

Зважаючи на Рекомендації, СГ бажано створити координаційну раду за участі представників служби охорони праці, профспілок або осіб, уповноважених трудовим колективом, яку повинен очолити керівник СГ. Ця рада розробляє Положення про СУОП з урахуванням виду діяльності та специфіки виробництва. Положення затверджують наказом по підприємству. СУОП може бути складовою частиною загальної системи управління виробництвом. Вимоги положення стануть обов’язковими для всіх працівників СГ. Це поліпшить стан охорони і безпеки праці на підприємствах.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України затверджені

Правила безпеки для виробництва хліба, хлібобулочних та макаронних виробів. Дія Правил поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та відомчої належності, які виробляють хліб, хлібобулочні та макаронні вироби.

3.2 Організація та управління безпекою життєдіяльності на підприємстві

Закон України «Про охорону праці» регулює трудові відносини всіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, встановлює високий рівень умов праці. Закон передбачає створення безпечних і нешкідливих умов праці на всіх підприємствах, в установах, організаціях; обов'язки власника та працівника щодо виконання нормативних актів про охорону праці; відшкодування власником або уповноваженим ним органом шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров'я; контроль за додержанням вимог нормативних актів про охорону праці [16,c.15].

На ВАТ «Поліський хлібозавод» створена система управління охороною праці (СУОП) – частина загальної системи управління виробництвом, яка сприяє запобіганню нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, а також небезпеці для третіх осіб, що виникають у процесі виробничої діяльності, і включає в себе комплекс взаємопов’язаних заходів на виконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці.