Аналіз і аудит в системі управління процесом розподілу та використання чистого прибутку
13

б) операцій та інших подій поточного періоду, які визнані у фінансових звітах суб'єкта господарювання.

Основним для визнання активу чи зобов'язання є те, що суб'єкт господарювання, яке звітує, передбачає відшкодувати або компенсувати балансову вартість активу чи зобов'язання. Якщо існує ймовірність, що відшкодування або компенсація балансової вартості такого активу чи зобов'язання збільшить (зменшить) суму майбутніх податкових платежів порівняно з тим, якими вони були б у разі відсутності податкових наслідків відшкодування або компенсації, суб'єкт господарювання, згідно з вимогами цього Стандарту, визнає відстрочене податкове зобов'язання (відстрочений податковий актив), за деякими винятками [67,c.134].

Згідно з вимогами цього Стандарту, суб'єкт господарювання веде облік податкових наслідків операцій та інших подій у такий же спосіб, як і облік самих операцій та подій. У цьому Стандарті розглядається також визнання відстрочених податкових активів, що виникають від невикористаних податкових збитків або невикористаних податкових пільг, подання податків на прибуток у фінансових звітах і розкриття інформації про податки на прибуток. 

До складу податків на прибуток включаються всі внутрішні та іноземні податки, базовані на оподаткованому прибутку. Податки на прибуток включають також інші податки (наприклад, податки на дохід у вигляді відсотків та дивідендів), які підлягають сплаті дочірнім підприємством, асоційованим чи спільним підприємством при виплаті дивідендів суб'єктові господарювання, що звітує.

Згідно з МСБО 18 «Дохід»: дохід – це валове надходження економічних вигод протягом певного періоду, що виникає в ході звичайної діяльності підприємства, коли власний капітал зростає в результаті цього надходження, а не в результаті внесків учасників капіталу [102,c.224].

В МСБО 18 «Дохід» зазначається, що сума доходу оцінюється за справедливою вартістю отриманої компенсації або компенсації, яка має бути отримана з урахуванням суми будь-якої торговельної знижки чи знижки з обсягу, що надається підприємством. Дохід виражається в тій сумі грошових коштів чи їх еквівалентів, які були отримані або підлягають отриманню. Розглядається вплив відстрочки надходження грошових коштів або їх еквівалентів на справедливу вартість компенсації