Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
111

– танцполах, де застосовують потужні концертні стерео системи. Всі танцполи значно відрізняються між собою, як за розміром, так і за акустичними властивостями приміщень та відповідностю потужності стерео систем. Окрему ланку займають так звані «Оупен Ейри» – танцполи під відкритим небом, де потенціал великих акустичних стерео систем розкривається в повному обсязі, на відміну від закритих приміщень, де акустичні властивості останніх значно впливають на якість звуку.

Але, попри все, основним та найголовнішим завданням для авторів композицій електронного танцювального спрямування є якість звуку кінечного продукту. Композиція має відтворюватись максимально якісно на абсолютно всіх типах акустичних систем, починаючи з бюджетних телефонів, закінчуючи професійним концертним звуковим обладнанням найвищого класу. Але перейдемо до особливостей аранжування та зведення в електронному танцювальному жанрі. Оскільки даний музичний напрям робить опір, головним чином, на танцювальні майданчики або танцполи, автори та звукоінженери значну уваги приділяють роботі з ритмічним малюнком та низькочастотними інструментами – бочка, лінія басу, та деякі художні ефекти, в спектрі яких також можуть бути присутні низькі частоти від 25 Гц. Перед композитором-аранжувальнмком стоїть завдання, ретельно підібрати та збалансувати звук низькочастотних інструментів таким чином, щоб, навіть на великій гучності між даними партіями не виникало жодних частотних конфліктів. На превеликий жаль, даного балансу можливо досягти лише в спеціально підготовлених студійних приміщеннях, де встановлені моніторні акустичні системи. Проте більшість молодих композиторів електронного жанру не мають достатнього матеріального забезпечення для створення технічної бази (студії). Звітси маємо велику кількість музичного матеріалу не належної якості на ринку.

Амплітудно-частотна характеристика композицій електронного танцювального напряму значно відрізняється від традиційної для поп жанру. Основною відмінністю є посилена амплітуда низьких частот. Ми миємо значно вищий рівень піків у межах 40