Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
29

–три трейлера (їх також не можна прокрутити), які ми вже бачили у мережі, попередження про те, що копіювати вміст диска можна і іншу нісенітницю. Шановні кіновиробники, можливо погодитись з вашою явно завищеною ціною для настільки неякісного товару, щоб  дурити глядачеві мозок? То чому ж нам відмовляють у праві розпоряджатися на свій розсуд тим, що ми придбали у свою власність за особисті кошти? Саме такою думкою керується сучасний глядач, коли звертає увагу на піратів. У них якість не гірше за ліцензійну продукцію, найдокладніший опис контенту, різноманіття доріжок та бонусів – і все це безкоштовно. Але навіть по при ці аргументив кіновиробників ше й виникає питання: «Чому в Інтернеті панує піратство?»

Відповідь – у піратів сервіс кращий, ніж у офіційних дилерів. Кращий сервіс безкоштовно і жодних втрат якості. У кіновиробників немає жодних шансів проти таких аргументів.

Для тих, хто бажає заробляти на ліцензійному контенті, існує альтернатива зробити його безкоштовним або реалізувати через «iTunes store» – об’єднаний магазин. Проте не нам радити правовласникам, як їм краще це провернути – для цього завдання у них є штат висококваліфікованих аналітиків, наша ж справа, як споживача – мінімізувати фінансові витрати споживача. Можна також привести приклад з Radiohead і БГ, викладають свої пісні в Інтернет за ціною «плати скільки хочеш». Або по принципу онлайн-радио. Та з деяких західних кінокомпаній, що розміщують свої фільми у вільному доступі на відеохостингах і отримують гроші не з глядачів, а, в кінцевому рахунку, з рекламодавців, представлених на сайті. Звичайно, про кіноновинки мови не йде, але ситуація явно скоро зміниться.

Загалом, чим загрожувати пересаджати користувачів Вконтакте за піратство, зробіть так, щоб ці користувачі розуміли, за що платять. Напружтеся і придумайте новий спосіб отримання прибутку. І пам’ятайте, що заробляти на мистецтві дуже складно, адже споконвіку воно було безкоштовним. Не сподобався спектакль – гроші поверталися глядачам, а дохід артистів-мандрівників, так і зовсім залежав від бажання публіки поділитися