Сучасні тенденції розвитку реклами в туризмі
11

ІІ СУЧАСНІ ЗАСОБИ ПОШИРЕННЯ ТУРИСТСЬКОЇ РЕКЛАМИ ТА ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА

Сьогодні досить складно вижити на ринку туристичних послуг, оскільки, за оцінками багатьох спеціалістів, саме в цьому бізнесі спостерігається стійка позитивна динаміка та висока конкуренція. Залучити клієнтів скористатись пропозиціями певної компанії досить складно.

Є багато способів розрекламувати турпродукт. Вибір рекламного засобу залежить, перш за все, від можливості вкладення в рекламну кампанію достатнього обсягу коштів [31]. Рекламу на ТБ, можуть собі дозволити успішні компанії з достатньо великим обігом капіталу, а туристичній агенції, яка нещодавно вийшла на ринок, доцільніше розмістити своє звернення на сторінках преси, на радіо чи скористатись можливостями спільної реклами.

2.1. Телевізійна реклама

Телебачення – найдорожчий канал розповсюдження реклами і, теоретично, найбільш ефективний. Вплив телевізійної реклами визначають два чинники: велике охоплення і комплексний вплив (візуальний, звуковий та текстовий). Яким буде рекламний ролик залежить, перш за все, від мети (стратегії) рекламної компанії турфірми. ТВ реклама – це зброя масового ураження, причому досить дорога. Тому неправильно або нечітко визначена мета виливається в істотні збитки для рекламодавця.

Туристична реклама на телебаченні ефективно використовується для просування бренду або підвищення іміджу компанії. Однак, у порівнянні з іншими медіа, реклама на телебаченні є найдорожчим способом просування, що практично не дозволяє рекламуватися на телебаченні малому і середньому бізнесу. Так, наприклад, виготовлення відеоролика коштує не менше 3000 $, а його розміщення на телеканалах для охоплення досить великої аудиторії – понад  100 000 $ [6].

Проте, не дивлячись на високу вартість реклами на телебаченні, її використовують все більше різних компаній, що відповідно призводить до подальшого зростання цін.