Сучасні тенденції розвитку реклами в туризмі
43

3.1.1.        Зовнішня реклама

Зовнішня реклама справляє точковий вплив на місцеву спільноту, яка апріорі є потенційною клієнтурою туристичних фірм.

Середні туроператори і великі турагентства активно використовують такі засоби зовнішньої реклами, як транспарант-перетяжки, що активно впливає на цільові аудиторії «мідл плюс» і «преміум», особливо для інформування про вихід нових турпакетів, індивідуальних турів і «гарячих продажах». Всі туроператори використовують білборди 3х6 м та інших форматів. Більшість туристичних агентств використовують рекламу на міських покажчиках. Значна кількість приймаючих країн використовують сіті-формат в ділових районах та рекреаційних зонах центру міста.

Якщо офіси турфірм розташовані не далі, ніж за 600 метрів від виходу з метро, ефективно використовувати ескалаторні і вестибюльні щити, а також – щити на дахах павільйонів метрополітену. Ескалаторні щити також часто використовуються і приймаючими країнами.

3.1.2.        Друкована реклама та реклама у пресі

Всі туристичні фірми використовують інформаційно-рекламні буклети і каталоги з сильною дизайнерською і поліграфічною складовими. Крім того, працюють і промоутери та агенти з продажу.

Завдяки демпінгу, реклама турфірм у глянцевих журналах стала більш економічно виправданою, ніж в докризовий період. Збільшилася популярність туристичної реклами (туроператорів, мережевих агенцій та приймаючих країн) на стікерах у вагонах метро, бортової реклами на громадському транспорті, а в регіонах – на стікерах в електричках і промобоксах у громадському транспорті.

3.1.3.        Інтернет

Треба відзначити, що всі турфірми для просування своїх послуг активно використовує оптимізацію сайтів у пошукових системах, контекстну і банерну рекламу в Інтернет, а також – Інтернет-PR в електронних ЗМІ, блогосфері, соціальних мережах і на тематичних сайтах.